Моля, следвайте и харесайте ни:

Походите в планината винаги са незабравими. От подготовката на екипировката обаче зависи дали преживяването ще е заредено с положителни или негативни емоции. Горе природата може да ви омагьоса с невероятни гледки, чист въздух, бистри потоци и пр. Ако обаче не сте взели най-необходимото, качването в планината може ненадейно да се превърне в уморително, болезнено и дори опасно преживяване. Природата често поднася изненади, затова е добре да сте подготвени.
Обувки

Обувките са една от най-важните части в екипировката на всеки турист. Затова на пазара има цели компании, които разработват специални планински модели. Те обаче често имат висока цена, която налага намирането на по-евтина алтернатива. В подобна ситуация добър избор могат да се окажат подсилените обувки от магазините за работно облекло. Важен критерий е вида на подметките – редно е да са по-плътни със стабилни грайфери. Освен това обувките трябва да са високи и да обхващат глезена, като по този начин ще го защитават от изкълчване. Удачно е те да са малко по-голям номер, за да не убиват на крака и да са удобни с по-дебели чорапи. Недостатък на високите обувки при летните походи е по-лошата вентилация. Затова мнозина ходят на походи с маратонки. Спортните обувки са по-леки и дебелите им и меки подметки осигуряват комфорт при контакт със земята. При тях обаче трябва много да се внимава за глезените. За планина не са подходящи кецове с тънки подметки или с въздушни камери, които лесно могат да се спукат. Идеалният вариант са едни планинарски обувки, плюс резервен чифт маратонки. За по-леки маршрути и за периоди на почивка може да се вземат също сандали или джапанки. Задължително преди да се тръгне на поход новите обувки трябва да бъдат разтъпкани, иначе могат да причинят мазоли и болки при първите натоварвания.

Раница и облекло
Най-важното за раницата е да бъде удобна и да пасва на гърба и раменете. Тя задължително трябва да има колан за кръста, който да разпределя правилно теглото на товара. Обема на раницата може да варира в зависимост от планирания поход. Колкото по-дълъг е той, толкова по-голяма следва да бъде тя. Основните модели са между 30 и 70 литра, като има разлика и в цената. Разбира се, по-голямата може да се напълни и с по-малко. Неписаното правило гласи, че тежестта на раницата не трябва да надхвърля 20% от теглото на преносителя. Тоест ако той е 75 килограма, редно е товара да бъде тежък около 15 кг. Този лимит обаче не е пречка, ако обема се използва рационално и се взима само най-необходимото. Затова няколко дни преди похода може да се състави списък с всички най-важни предмети. Може да се започне с дрехите. За летни походи шортите и тениските се подразбират, банските също са вариант. За хладните вечерни часове или при по-студено време е редно да се вземат дълги панталони и плътни блузи и горнища. Най-добре ще е по няколко броя, които да се съчетават един с друг. Дрехите от полар са много удачни. Добре е блузите да са с цип, за да се улесни регулирането на телесната температура в движение. Независимо от прогнозата за времето трябва да се носи дъждобран и/или импрегнирано яке срещу вятър и дъжд, също резервни чорапи и бельо. Задължителна е защитата за главата – шапка или кърпа в жегата, евентуално и по-дебела шапка при застудяване. Удачно е дрехите да се разпределят според вида им в няколко найлонови торби. За удобство те могат да са с различен цвят, който лесно да се познава. Освен това найлонът дава допълнителна защита при дъжд в случай, че няма с какво да се покрие раницата. Най-нужните дрехи е редно да се наредят на по-достъпно място, тоест по-важното да е отгоре.

Провизии
В планината е удачно да се носи предимно питателна храна с малък обем. Вафлите и шоколадите са идеални. При тежки походи обикновено тялото бърза да компенсира загубите на енергия през първите няколко дни на натоварването и тогава човек яде повече. Впоследствие обаче организма променя режима си и почти не чувства глад. На повечето функциониращи хижи и заслони се предлагат храни, така че при осигурени нощувки не е задължително да се носи много храна. Освен това не всички продукти са подходящи за носене в раница, чиято вътрешност под слънцето се загрява като парник. Консервите са добър вариант за обяд или вечеря. По-добре да са малки разфасовки, за да не тежат и да се изяждат наведнъж. Удачни са вакуумирани трайни колбаси, хляб, както и различни видове твърдо сирене. Подходящи са още кроасани, зърнени закуски, бисквити (сладки и солени). Ядките и сушените плодове са идеална храна за подобни изпитания. Добре е всеки участник в експедицията да носи поне по два литра вода за преходите. Алкохолът обезводнява и не се препоръчва по време на ходенето, но си е почти задължителен за вечерните почивки. Естествено не бива да се прекалява, затова „патрончетата” с ракия са идеални, като могат да послужат и за дезинфекция. Бирата не удачен избор, тъй като отнема много място и тежи повече. Освен това повечето хижи продават пиво, така че няма нужда да се мъкне. В столовите им се предлагат и чайове, кафета и безалкохолни. Не винаги обаче те са с нужното качество и на подходяща цена, затова може да се вземат разтворими варианти на любимите напитки.

Полезни вещи
Редно е преди поход да се попълни един несесер с полезни вещи. На първо място той трябва да съдържа медикаменти – аспирин, витамини, хапчета срещу диария, главобол и алергии. Мазило срещу болки в ставите и мускулите също не е излишно. В несесера е добре да има ментови бонбони за гърло, лейкопласт и кондоми, които освен другото са идеални за съхранение на вода. Полезни могат да се окажат репеленти и кремове срещу слънчево изгаряне с висок фактор. Естествено трябва да се добавят чиста кърпа, сапун, четка и паста за зъби, тоалетна хартия, малко канап и 4-5 шипки. Слънчевите очила са плюс, особено за хора със светли очи. Дори по план преходът да приключва по светло, редно е да се носи фенер, тъй като хижите гасят светлините рано. Идеалният вариант е челник с два чифта батерии. За тези, които сами ще си готвят са удачни миниатюрните газови котлони. За лагерен огън пък са нужни запалка или кибрит. Сгъваемите прибори за хранене не са излишни, макар такива да могат да се намерят в хижите. Задължително е да се носи поне един качествен нож. При явен проблем с коленете щеките за ходене са удобна помощ. Дори и при поход в позната местност една карта и компас не тежат толкова. Модерните технологии – джи пи ес устройство или смартфон с вградена навигация са перфектен вариант. Но преди тръгване батериите им трябва да са добре заредени и да се пестят при похода или пък да се носят резервни. Това важи и за обикновените телефони, фотоапарати и др.

Спални пособия
Онези, които са решили да прекарат нощта извън хижи и заслони, със сигурност ще имат нужда от спален чувал и палатка. Предлагат се различни туристически завивки, като качеството върви ръка за ръка с цената. За да се гарантира удобство през нощта е редно да се провери на какви температури може да устои конкретния чувал. Палатките също държат високи цени, които обаче гарантират и качество. Освен финансовите им параметри е редно да се погледне тяхното тегло и устойчивост на дъжд. Най-удачен избор са двуслойните палатки, които могат да посрещнат всякакви бури. За спокойна нощувка е редно да се носи и шалте, което да предлага изолация от земята и да дава една идея по-меко усещане при сън. По-капризните пък могат да си вземат надуваем дюшек.

Не бива да се забравят и правилата за поведение в планината: внимавайте при работа с открит огън, давайте информация къде отивате и винаги почиствайте боклуците си. 

Ние от www.unidelivery.eu ви пожелаваме приятно превземане на върховете.