Моля, следвайте и харесайте ни:

Как да изберем най-подходящият спален чувал за нас

Най-важният фактор за един спален чувал е пълнежа, затова трябва да изберем дали да е пухен или синтетичен. Пухът е най-ефективен от гледна точка на съотношението количество/температура. Благодарение на изключително фините си частици, пухът задържа много топъл въздух и не позволява на температурата да се отделя, като в същото време е лек и компактен. Има само някои синтетични материи като FIBR PRO, OUTFIBER и DURA-FIBER които успяват да конкурират качествата на естествения пух. Предимствата на синтетичните материи се крият в това че те запазват качествата си, респективно задържат топлина, дори когато са мокри. Пухът от своя страна, когато се намокри се сбива става много тежък и губи всякакви топлинни качества, а съхненето му става изключително трудна задача.
Пълнежът би изгубил силните си качества без правилна кройка и дизайн на спалния чувал. Затова е много важно чувалът да е проектиран качествено, пълнежът да бъде равномерно разпределен с вътрешни прегради и отделения, като не оставя слаби места със студени точки което се постига с препокриване на отделни слоеве.
След това трябва да изберете вида на спалния чувал. Най-добри в съхраняването на температурата са т.нар. Тип Мумия. Дизайнът на тези чували обгръща тялото като не позволявана температурата да се разсейва. Някои хора обаче намират тези чували за твърде неудобни и тесни и предпочитат по-широки и свободни. Затова се насочете към най-подходящия за вас чувал.

Тип Мумия, Полу-правоъгълен, Правоъгълен

Следващото нещо което трябва да изберете е температурният диапазон на даден чувал. И тук както навсякъде няма универсални неща. Или ще ви е твърде топло през юлските вечери или хладно през студената есен. Преценете кога ще използвате най-често спалния чувал. За зима например трябва да се насочите към чувал с температурни граници -10˚ до -20˚. Същият обаче няма да ви върши никаква работа през лятото. А какво означават температурните граници които всички сме виждали по опаковките на чувалите:
• Горна граница- температура при която стандартен човек може да спи без да се поти, когато чувалът е разкопчан и ръцете са открити;
• Комфортна температура-стандартен човек може да спи нормално в отпусната позиция;
• Долна граница- стандартен човек може да спи в свита позиция и допълнително облекло;
• Екстремна температура-човек може да прекара 6 часа без измръзване, но с потенциални последствия;
Имайте предвид че жените са по топлолюбиви от мъжете и тяхната температурна граница е с около 5˚ по-висока от тази на мъжете.

Чувалите биват разделяни и на сезони:
• 1 сезонен – Летен
1-2 сезонен-Късна пролет-Лято-Ранна есен
2-3 сезонен-Пролет-Лято
3-4 сезонен-Пролет-Зима
Ето малко съвети и за какво трябва да гледате в един спален чувал:
• Подплатата да е мека и приятна и да е направена от различен от памук материал за да не задържа влага;
• Двупосочен цип който позволява да отворите чувала от долу за повече проветривост в случай че ви е топло;
• Вътрешна яка която обгръща тялото над раменете и не позволява на температурата да се разсейва;
• Лепки (често се правят от Велкро) върху краищата на ципа за да не се разкопчава неволно;
• Ципът да бъде покрит с пласт от чувала защото представлява слаба точка и в противен случай от там ще се освобождава температура;
• Външната материя на чувала да бъде ветроустойчива и водоустойчива.
• По възможност използвайте допълнителна подплата за спални чували за да удължите живота на чувала;
• Използвайте малка възглавничка за по голямо удобство;

• Когато сте на поход и за вас е важно колко багаж носите е много важно да прицените тежестта на спалният чувал.

Препоръчваме ви да се спрете на новите олекотени материи. Спални чували с обем от 600 до 800 грама могат да предложат комфорта и температурните градуси на модели от 1.5 кг.