Моля, следвайте и харесайте ни:

Бейзболът е отборен спорт, най – популярен в страните от Северна Америка и Япония. Историята на бейзбола е доста стара. Рисунка от средата на 14 век, намерена във Франция, ни показва група хора, играещи игра, много подобна на бейзбола.

В България бейзбола по време на “Студената война” не се толерира, поради една единствена причина – това е спорта на “пропадащия Американец”.

За пръв път бейзбол се е играл в сегашната Езикова гимназия – Ловеч, която е основана в края на 19-ти век като Американски девически колеж. Там за първи път се появяват топки и бухалки, и се играе някакъв опростен вариант на играта. След войната за съжаление се ограничава идеята за развитието му.

Интересно развитие получава след настъпването на демокрацията. Всички търговци в онзи период твърдят, че българинът тренира много сериозно, за година се продават по хиляди бухалки и нито една ръкавица или топка.

През 90-те години на миналия век, (ако за младото поколение това е много отдавна, то за повечето това е преди двадесетина години) не можеше да бъдеш “Борец”, ако нямаш бухалка.

Така започна развитието на този спорт в България, бухалките се използваха за застраховане, защита и нападение, ако знаеха създателите на този спорт какво универсално занимание са създали…

До преди няколко десетилетия се смяташе, че бейзбола е измислен някъде в Северна Америка, но нови проучвания показват, че най- вероятно играта се е зародила в Англия. Първото писмено свидетелство за бейзбола датира от детска книжка, написана около средата на 18 век. В началото на следващия век вече има много писмени доказателства за съществуването и практикуването на този спорт. Разбира се, правилата не са били същите като днешните. В началото на 19 век жителят на Ню Йорк Александър Картрайт съставя първите официални правила.

Правила на играта бейзбол

Преди да залагате на бейзбол е необходимо да се запознаете с правилата. Тъй като играта не е играна от много хора в България, може би не ги знаете. Във всеки отбор има по девет състезатели. Целта е ясна – отбелязването на повече точки, отборът с повече точки печели мача. Точка се получава когато играч направи рън (обиколка ва всичките четири бази, които се намират по четирите краища на игралното поле. Играта започва като питчерът на единия отбор хвърля топката (тя е твърда, обвита в кожа и тежи около 150 грама) към свой съотборник (кетчер), а другия отбор се опитва да я удари и да завземе базите, като по този начин печели точка.

Бейзбол играч

В случай че батерът (удрящият топката от противниковия отбор) успее да я уцели, той се затичва към първа база. Други от този отбор (наречени рънъри) тръгват към другите бази. Кетчерът на първия отбор се стреми да хване подадената му топка и след това я подава към защитника на базата. Някой от противника се затичва към тази база, а ако паса стигне и топката бъде уловена във въздуха, батера изгаря. В случай че питчерът и кетчерът си разменят три успешни паса (страйка), батерът на противника изгаря и се замества от нов батер. Позицията на батера не е специално обособена за някой от отбора и може да бъде взета от всеки. Ако батерът направи рън и успее да се завърне в хоума, се казва че е направил хоумрън.

Бейзболна ръкавица с топка

През 1988 г. се учредява Българска Федерация по Бейзбол.

Постепенно се появяват още отбори, в началото в София, после по инициатива на бивши членове на “Академик” и в други градове, намират се и ентусиасти, не играли до тогава бейзбол, но силно впечатлени от играта. През 1992 г. в националния шампионат на страната участват 11 отбора и един, съставен от чужденци.

Група Север                                                   Група Юг

Академици – София                                 Никарагуа (сборен студенти)

Атлетик – София                                        Юнак – София

Войни – Стара Загора                              Девилс – Дупница

Блус – София                                                 Бизони – Благоевград

Капитал Рейнджърс – София          Тайгърс – София

Игълс – Ловеч                                               Ягуари – Перник

Времената се променят и спорта заема своето място в страната.

Надяваме се, скоро да дойде времето, когато този спорт ще носи повече положителни емоции за практикуващите го.

При необходимост от оборудване ние от www.unidelivery.eu сме насреща, за нас е удоволствие да ви предложим бухалки, топки, ръкавици и всичко необходимо от артикули за да се чувствате приятно.